Hulp nodig?

Voorkom nare fiscale verrassingen bij echtscheiding, vaak dénken mensen dat ze hun zaakjes goed hebben geregeld…

Het aantal scheidingen groeit de laatste jaren steeds harder. Volgens het CBS strandt zo’n 40 procent van de huwelijken; tussen de 31 en 35 duizend scheidingen per jaar. Ongeveer 80 procent van de stellen die uit elkaar gaan laat een ‘convenant’ opstellen door een advocaat. Dat is goedkoper en sneller. Maar dat blijkt in veel gevallen niet voordelig te zijn. Is je echtscheiding vooral fiscaal niet goed geregeld? Dan kun je voor nare financiële verrassingen komen te staan!

Zo’n convenant lijkt de beste oplossing. Onderlinge afspraken over bijvoorbeeld kinderen, vastgoed, bezittingen en geld worden snel vastgelegd en de rechter geeft goedkeuring. Klaar. Goed geregeld? Meestal niet. Er zijn wel voordelen: conflicten tussen de echtelieden blijven beperkt, het gaat snel én het laat ruimte over voor de eigen ideeën en wensen voor de afwikkeling van de echtscheiding. Maar juist dáár ziet Fiscaal-Jurist en echtscheidingsspecialist Patrick Esselink van Juist! Echtscheidingsfiscalisten het vaak mis gaan.

Niet genoeg expertise in financiële en fiscale aspecten

“Bij een scheiding huren de meeste mensen een advocaat in. In veel gevallen zijn advocaten niet goed genoeg op de hoogte van de financiële en vooral fiscale aspecten die bij een echtscheiding komen kijken. Omdat er meestal sprake is van betaling van alimentatie, de hypotheek en de verdeling van het vermogen en pensioengelden, worden er complexe fiscale en financiële constructies bedacht en vastgelegd. Echtelieden die zo’n convenant ondertekenen realiseren zich vaak niet welke nadelige consequenties de gemaakte afspraken kunnen hebben voor bijvoorbeeld hun netto-inkomen. Vooral op langere termijn,” waarschuwt Esselink.

Snel en goedkoop geregeld? Dat kan een dure grap blijken.

Esselink geeft aan dat er bij het opstellen van het convenant bij alleen een advocaat meestal veel te weinig zicht is op de fiscale gevolgen; ook op langere termijn. “Door alleen het verdelen van bezittingen en het maken van afspraken in een snel opgesteld convenant ontstaat juist vaak veel ellende. En is een convenant eenmaal ondertekend, dan is het moeilijk om nog veranderingen aan te brengen. De fiscale en financiële addertjes onder het gras kunnen in dat geval nare (lees: dure!) consequenties hebben.”

Onaangename verrassingen lang ná je scheiding

Het laten opstellen van een convenant zónder aandacht voor de fiscale gevolgen kan nog tot járen na je scheiding zorgen voor onaangename verrassingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onverwacht moet afrekenen met de Belastingdienst over het bedrag dat je volgens de vastgelegde afspraken van je ex ontving. Of als blijkt dat je door de afspraken die je hebt gemaakt over het gezamenlijke huis een aftrekpost bent verloren. Zo loop je een groot risico dat je besteedbaar inkomen later veel lager uitvalt dan je had gedacht. Of dat je tóch nog in financiële problemen terechtkomt.

Waarom en daarom Juist! Echtscheidingsfiscalisten….

Belastingadvies bij echtscheiding is een vak apart en een echt specialisme. De rol van Esselink als echtscheidingsfiscalist is iedere keer verschillend, het doel altijd het zelfde: het bereiken van een goede fiscale en financiële afwikkeling van uw echtscheiding.

Met de door ons zelf ontwikkelde methode “Juist! Alert Echtscheiding” bent u in staat om de verborgen fiscale problemen razendsnel boven water te krijgen, u kunt er zelf mee aan de slag en uiteraard kunt u rekenen op onze deskundige ondersteuning.

Wilt u voorkomen dat u jaren na de echtscheiding nog voor verassingen komt te staan omdat dan blijkt dat u te snel akkoord bent gegaan met het convenant en daardoor heeft getekend, neem dan vandaag nog contact met ons op.