Op 24 mei 2018 heeft het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) in een V&A besluit (18-006) duidelijkheid gegeven over het vervreemden of omzetten van een OudeDagsVoorziening (ODV) bij echtscheiding.
Veel Directeuren-Groot Aandeelhouders (DGA) hebben het pensioen in eigen beheer in 2017 omgezet in een Oudedagsvoorziening. Bij echtscheiding zullen partijen in veel gevallen afspraken moeten maken over de afwikkeling van deze ODV.
Het CAP geeft in het besluit aan dat (gedeeltelijke) vervreemding van de ODV aan de ex-partner kan plaatsvinden zonder directe belastingheffing over de waarde van de aanspraak. Bij vervreemding van de ODV aan de ex-partner ontstaat er voor het vervreemde deel een eigen ODV van de ex-partner. Voor deze eigen ODV is het moment waarop de ODV-termijnen kunnen of moeten ingaan afhankelijk van de eigen AOW-leeftijd van de ex- partner.
Naast vervreemding, is het eveneens toegestaan om de ODV in het kader van echtscheiding (gedeeltelijk) om te zetten in een ODV met de ex-partner als gerechtigde voor de ODV-termijnen. Ook deze omzetting kan plaatsvinden zonder directe belastingheffing. De ex-partner krijgt dan slechts recht op uitbetaling van een (een deel van) de ODV-termijnen en de ODV blijft een aanspraak van de oorspronkelijk gerechtigde partner. De ingangsdatum van het aan de ex-partner uit te betalen deel van de ODV-termijnen blijft dan ook afhankelijk van de AOW leeftijd van de oorspronkelijk gerechtigde partner.
Deze handreiking is prettig voor de echtscheidingspraktijk, waarbij directe afrekening over de waarde van de aanspraak in ieder geval niet aan de orde is. Aangezien de ODV een bruto-kapitaalswaarde is, is het wel zaak om in de verdeling c.q. verrekening van de ODV rekening te houden met een fiscale latentie.
Daarnaast is het van belang om bij de afwikkeling van een ODV bij echtscheiding na te gaan of partijen op correcte wijze invulling hebben gegeven aan eventuele compensatie van de ex-partner. Bij omzetting van een pensioen in eigen beheer in een ODV, heeft de ex-partner immers latente vereveningsaanspraken prijsgegeven, waarvoor compensatie in de rede ligt. In het beste geval hebben partijen afspraken gemaakt over deze compensatie qua noodzaak, hoogte en berekeningssystematiek en zullen deze afspraken in het echtscheidingsproces aan de orde komen om te worden uitgevoerd.
Hebben partijen nagelaten de compensatie te regelen of daar in het geheel geen aandacht aan geschonken, dan is het zaak deze alsnog onder de loep te nemen en te beoordelen op schenkbelasting-aspecten. Ingeval partijen immers geen compensatie wensen te verdisconteren, is het risico op schenkbelasting, afhankelijk van het huwelijksvermogensregime en de wijze waarop partijen het vermogen afwikkelen bij de echtscheiding, zeker niet ondenkbaar!
Dit aandachtspunt wordt automatisch gesignaleerd door aan de hand van de ingegeven vermogensverdeling in Juist! Alert-Echtscheiding, slimme software voor de echtscheidingspraktijk. Als echtscheidingsprofessional ook de vermogensafwikkeling voor uw cliënten optimaliseren en fiscale risico’s afdekken? Kijk op www.juistalert-echtscheiding.nl