Eigen huis. Opgebouwd kapitaal...

Vermogensverdeling bij echtscheiding

Leg afspraken goed vast

Hoe is de alimentatie geregeld?

Belastingaangifte na echtscheiding

Voorkom naheffingen!

Echtscheiding als ondernemer:

Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Echtscheidingsconvenant?

Check op fiscale aspecten!

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Wat heb je samen opgebouwd?

Verdeling eigen huis...

Gouden handdruk

Vergeet de toekomst niet!

Lijfrente & echtscheiding

Goed checken!

Leg afspraken goed vast

Kinderalimentatie?

Alimentatie

Partneralimentatie?

Heb je al een advocaat?

Belastingaangifte na echtscheiding

Wat betekent je scheiding

Echtscheidingsconvenant opgesteld?

Vooruitkijken is belangrijk!

Fiscale Routeplanner voor ondernemers

Je hebt een éénmanszaak

Echtscheiding als ondernemer:

Echtscheiding?

Echtscheiding

Dga: oudedagsverplichting (ODV)

Nabestaandenpensioen:

Echtscheidingsconvenant?

Dé echtscheidingsfiscalist van Nederland!

Echtscheiden met vermogen?

Echtscheiden betekent: alles dat je samen hebt opgebouwd moet worden verdeeld of verrekend. Ook het vermogen. Dat is waarschijnlijk al lastig genoeg. Het is wel belangrijk om goed rekening te houden met de fiscale aspecten. Voorkom dat je teveel betaalt. Of dat je -als alles achter de rug is –  wordt geconfronteerd met een flinke naheffing.

Echtscheiding, vermogen en de fiscus

Het opgebouwde vermogen bestaat bijvoorbeeld uit spaargeld en bankrekeningen, een eigen woning of vermogen dat je hebt opgebouwd in een kapitaal- of levensverzekering. Maar het kan ook gaan om een eigen onderneming. Juist! Echtscheidingsfiscalisten is gespecialiseerd in de fiscale afwikkeling van een echtscheiding. Hoe complex ook.

fiscale vermogensplanning onroerende zaken

Gemeenschap van goederen? Of huwelijkse voorwaarden?

Voor de verdeling van het vermogen dat je hebt opgebouwd maakt dat een verschil. In beide gevallen gelden andere regels. Ook in fiscaal opzicht. Het is dus belangrijk om de fiscale kant goed te regelen. Juist! Echtscheidingsfiscalisten kan je daarbij helpen.

Check ook hier het scheidingsconvenant

Is de verdeling van het aanwezige vermogen vastgelegd in het echtscheidingsconvenant? Vergeet dan zeker niet dat ook op de fiscale gevolgen te laten checken. Dat kan nare verrassingen achteraf voorkomen.

Eigen huis en scheiding

Heb je samen een eigen woning? Ook die moet bij de scheiding worden verdeeld. En alsof dat emotioneel nog niet lastig genoeg is, kan het ook financieel best ingewikkeld zijn. Blijft één van jullie er wonen? Wat is de waarde? Moet je je partner uitkopen? Hoe zit dat met de hypotheek? Ook fiscaal kunnen daar haken en ogen aanzitten. Belangrijk om het voor de belastingdienst goed te regelen. Wij kunnen het je precies voorrekenen!

echtscheiden en hypotheek

Scheiden. En de hypotheek?

Op je eigen woning heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. Hoe moet je daar bij een echtscheiding mee omgaan? Ook bij de afwikkeling van de hypotheek komt fiscaal het een en ander kijken. Laat je goed informeren. Dan weet je zeker dat je in elk geval niet teveel belasting betaalt.

 

Uitkopen met overwaarde en bijleenregeling

Blijft één van de partners in de woning wonen en wordt de andere partner uitgekocht? En is er sprake van overwaarde omdat de waarde hoger is dan de schuld? Dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Gebruik je die overwaarde om vervolgens zelf een nieuwe woning te kopen? Dan geldt de bijleenregeling met eigen fiscale regels. Laat het je goed voorrekenen zodat je niet teveel belasting betaalt. 

Uitkopen met overwaarde en bijleenregeling
terbeschikkingstelling van de woning

Terbeschikkingstelling van de woning

Stel: de man verlaat de woning en de vrouw blijft er wonen. Dan is er sprake van aftrekbare alimentatie in natura, omdat het blijven wonen wordt gezien als een vorm van alimentatie. Voor de vertrekkende partner valt het deel eigendom van de woning nog maximaal 24 maanden in box 1. Daarna moet je in elk geval voor de fiscus een aantal keuzes maken. Welke? We leggen het je graag uit, zodat je de fiscaal meest gunstige beslissingen kunt nemen.

 

Eigen woning fiscaal gunstig verdelen?

Om je eigen woning bij een scheiding te verdelen heb je verschillende mogelijkheden. maar welke oplossing is fiscaal het meest gunstig? 

eigen huis en scheiding

Opgebouwd vermogen in verzekeringen

kapitaalverzekering

Kapitaalverzekering bij scheiding

AIs er sprake is van een kapitaalverzekering dan kan die in box 1 of box 3 vallen. Is de verzekering gekoppeld aan de hypotheek, dan valt die in box 1; anders in box 3. In beide gevallen gelden andere belastingregels. Wil je zeker weten wat de fiscale gevolgen van de verdeling zijn, neem dan contact met mij op.

 

Lijfrenteverzekering

In principe hebben beide ex-partners recht op de helft van de opgebouwde lijfrente. Het kan wel zijn dat in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant andere afspraken zijn gemaakt. Laat zeker ook checken of je de fiscaal meest gunstige beslissingen neemt. Dat kan uiteindelijk behoorlijk schelen in de belasting die je moet afdragen.

Lijfrenteverzekering
vermogen in verzekeringen verdelen of verrekenen bij echtscheiding

Moet je vermogen in verzekeringen verdelen?

Moet bij de echtscheiding vermogen uit verzekeringen worden verdeeld? Zorg er dan voor dat je dat op de fiscaal meest gunstige manier doet.

Fiscale planning. Ook belangrijk ná je scheiding.

Goede fiscale planning is ook: kijken naar de toekomst. Ook nadat de scheiding is afgewikkeld is het verstandig om in fiscaal opzicht vooruit te kijken. Juist daarvoor hebben we de Fiscale Routeplanner ontwikkeld. Met jouw persoonlijke fiscale routeplan weet je zeker dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Ervaren echtscheidingsfiscalist

Als dé echtscheidingsfiscalist van Nederland hebben we al veel ex-partners geholpen om de echtscheiding fiscaal zo gunstig mogelijk af te wikkelen. Dat kan uiteindelijk veel kosten besparen in een periode die waarschijnlijk al complex genoeg is.