scheiding en hypotheekrente

Een scheiding en je hypotheekrente: Alles wat je moet weten!

In deze blog een onderwerp dat voor velen behoorlijk verwarrend kan zijn: echtscheidingen en hypotheekrenteaftrek. Recentelijk heeft de rechter een belangrijke beslissing genomen die impact kan hebben op jouw situatie na een echtscheiding. Hoe zit dat precies?

Achtergrond van het verhaal

Na een scheiding zonder volledige eigendom van je huis, kun je niet de volledige hypotheekrente aftrekken. Dit is nogmaals bevestigd door de rechter. Maar wat betekent dit precies en hoe kun je dit voorkomen?

Belangrijke begrippen

Voordat we dieper ingaan op de hypotheekrente-aftrek bij echtscheiding, eerst wat belangrijke termen ophelderen:

De kern van de zaak

Laten we de belangrijkste punten eens doornemen:

De uitdagingen bij een echtscheiding

Echtscheiding kan voor problemen zorgen met betrekking tot de aftrek van hypotheekrente, vooral als er gebruiksrechten in het spel zijn. Stel je voor: Karel en Yvonne gaan scheiden. Ze hebben afgesproken dat alles fifty-fifty wordt verdeeld, inclusief de opbrengst van de verkoop van hun huis. Maar tot die tijd blijft Karel in het huis wonen en betaalt hij de volledige hypotheekrente.

Wat de rechter beslist

Na de scheiding blijft Karel voor de helft eigenaar van het huis, zoals afgesproken in het echtscheidingsconvenant. De rechter oordeelt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is voor het deel van het huis waarvan Karel economisch eigenaar is. Dit betekent dat de renteaftrek alleen geldt voor zijn helft van het huis.

Belangrijke tips

Een echtscheiding is nooit gemakkelijk, maar begrip van je fiscale verplichtingen kan een last van je schouders halen. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen fiscale voordelen misloopt, laat Juistechtscheidingsfiscalisten dan meekijken. In de voorbereiding van je scheiding of als fiscale ruggensteun door je convenant te checken! Het kan een wereld van verschil maken voor je financiële toekomst.

Over Juist! Meesterfiscalisten

Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.

Vergelijkbare blogs

Scheiden zonder fiscale risico's?

In de  brochure kun je lezen waar je bij de afwikkeling  rekening mee moet houden.

Fiscale echtscheidingscheck