Eigen huis. Opgebouwd kapitaal...

Vermogensverdeling bij echtscheiding

Leg afspraken goed vast

Hoe is de alimentatie geregeld?

Belastingaangifte na echtscheiding

Voorkom naheffingen!

Echtscheiding als ondernemer:

Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Echtscheidingsconvenant?

Check op fiscale aspecten!

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Wat heb je samen opgebouwd?

Verdeling eigen huis...

Gouden handdruk

Vergeet de toekomst niet!

Lijfrente & echtscheiding

Goed checken!

Leg afspraken goed vast

Kinderalimentatie?

Alimentatie

Partneralimentatie?

Heb je al een advocaat?

Belastingaangifte na echtscheiding

Wat betekent je scheiding

Echtscheidingsconvenant opgesteld?

Vooruitkijken is belangrijk!

Fiscale Routeplanner voor ondernemers

Je hebt een éénmanszaak

Echtscheiding als ondernemer:

Echtscheiding?

Echtscheiding

Dga: oudedagsverplichting (ODV)

Nabestaandenpensioen:

Echtscheidingsconvenant?

Dé echtscheidingsfiscalist van Nederland!

Pensioen en echtscheiding. Hoe zit dat fiscaal?

Hoe zit het als je gaat scheiden eigenlijk met het pensioen dat je hebt opgebouwd? Als ex-partner heb je in principe recht op de helft van het opgebouwde pensioen. En ook dat kan fiscale gevolgen hebben. Als je dat nú goed regelt kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. Juist! Echtscheidingsfiscalisten is gespecialiseerd in de fiscale afwikkeling van je scheiding.

Verdeling van de pensioenrechten volgens de Wet VPS

Verdeling van de pensioenrechten volgens de Wet VPS

In 1995 is de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding van kracht geworden. Ben je na ’95 gescheiden, dan hebben beide partners recht op de helft van het pensioen. Dat moet bij scheiding worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Ook voor je belastbare inkomen kan dat gevolgen hebben. Het is dus belangrijk ook de fiscale aspecten mee te nemen in de regeling.

Verevening van pensioen of andere afspraken

Bij een scheiding heb je in principe recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd. Je hebt vervolgens verschillende mogelijkheden om dat te verdelen, zoals verdelen -50/50 of anders- of splitsen. In dat laatste geval blijft de pensioenopbouw van één van de partners doorlopen. Elk van de mogelijkheden heeft eigen, fiscale consequenties.

Verevening van pensioen bij echtscheiding
fiscaal voordeel

Kleine ouderdomspensioenen worden niet verdeeld

Is het bedrag dat het pensioenfonds zou moeten betalen aan de ex-partner die niet zelf het pensioen heeft opgebouwd niet hoger dan  € 467,89 bruto per jaar, dan hoeft het pensioen niet te worden verdeeld.

Over de verdeling van pensioen krijgen we vaak vragen!

Het is belangrijk om de verdeling van het pensioenrecht dat je hebt opgebouwd ook voor de fiscus goed te regelen. Juist! Echtscheidingsfiscalisten kan je helpen bij het vastleggen daarvan in het scheidingsconvenant. In onze brochure kun je veel praktische informatie nalezen.

verdeling of verrekening pensioen bij scheiding

Nabestaandenpensioen verdelen?

Er zijn twee vormen van nabestaandenpensioen: op opbouw- of op risicobasis. In het eerste geval gaat de opgebouwde waarde bij overlijden als bijzonder nabestaandenpensioen naar de ex-partner. Bij nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt het recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

fiscale echtscheidingscheck

Vastgelegd in het scheidingsconvenant?

Bijzonder nabestaandenpensioen is meestal 70% van het pensioen dat je tijdens je huwelijk hebt opgebouwd. Het kan wel zijn dat er in het scheidingsconvenant andere afspraken zijn gemaakt. Laat je scheidingsconvenant daarom ook checken op de fiscale afspraken. Dat kan financieel een groot verschil maken.

Als dga pensioen opgebouwd?

Oudedagsverplichting DGA bij scheiding

Is het pensioen opgebouwd in de eigen onderneming? Dan kan het zijn dat de bv geld moet storten in een pensioenverzekering voor de ex-partner. Het kan ook zijn dat de Oudedagsverplichting buiten de gemeenschap van goederen valt. Hoe zit dat bij jou? Voor meer info kun je de brochure downloaden of vrijblijvend contact met ons opnemen.

Dé echtscheidingsfiscalist van ondernemend Nederland

Voor veel ondernemers met een eigen bedrijf is een echtscheiding behoorlijk complex. Juist! Meesterfiscalisten helpt ondernemers de scheiding in fiscaal opzicht zo gunstig mogelijk af te wikkelen. Maak een afspraak voor een gesprek met onze specialisten en we maken graag tijd voor je.