Wat betekent de scheiding voor de hypotheekrente?
Na een scheiding zonder volledige eigendom van je huis, kun je niet de volledige hypotheekrente aftrekken. Dit is nogmaals bevestigd door de rechter. Maar wat betekent dit precies en hoe kun je dit voorkomen?
Voordat we dieper ingaan op de hypotheekrente-aftrek bij echtscheiding, eerst wat belangrijke termen ophelderen:
Laten we de belangrijkste punten eens doornemen:
Echtscheiding kan voor problemen zorgen met betrekking tot de aftrek van hypotheekrente, vooral als er gebruiksrechten in het spel zijn. Stel je voor: Karel en Yvonne gaan scheiden. Ze hebben afgesproken dat alles fifty-fifty wordt verdeeld, inclusief de opbrengst van de verkoop van hun huis. Maar tot die tijd blijft Karel in het huis wonen en betaalt hij de volledige hypotheekrente.
Na de scheiding blijft Karel voor de helft eigenaar van het huis, zoals afgesproken in het echtscheidingsconvenant. De rechter oordeelt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is voor het deel van het huis waarvan Karel economisch eigenaar is. Dit betekent dat de renteaftrek alleen geldt voor zijn helft van het huis.
Een echtscheiding is nooit gemakkelijk, maar begrip van je fiscale verplichtingen kan een last van je schouders halen. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen fiscale voordelen misloopt, laat Juistechtscheidingsfiscalisten dan meekijken. In de voorbereiding van je scheiding of als fiscale ruggensteun door je convenant te checken! Het kan een wereld van verschil maken voor je financiële toekomst.
Oprichter van Juist! Meesterfiscalisten is Mr. Patrick Esselink. Innovatieve en ervaren meester in fiscaal-juridisch advies. En voor alle duidelijkheid: Patrick is bepaald geen ‘stoffige jurist’, maar juist een toegankelijke adviseur. Helder en duidelijk. Een betrokken professional die weet waar hij over praat en je helpt met creatieve oplossingen.